آموزش مدارات کاربردی

پیش تقویت کننده (Preamplifier) چیست ؟

what_is_preamplifier

پیش تقویت کننده (PreAmplifier) چیست ؟

پر امپلی در اصطلاح یک مدار پیش تقویت کننده هست که سیگنال های خیلی ضعیف را آماده تقویت توسط  طبقه  تقویت کننده قدرت می کند .

ویژگی پیش تقویت کننده ها در مدارات الکترونیکی چیست ؟

خب همانطور  که از تعریف پیش تقویت کننده ها مشخص است اولین کاربردش آماده سازی سیگنال های ضعیف برای تقویت یا استفاده می باشد. 
دومین کاربرد تقویت کننده حذف نویز و بالا بردن نسبت سیگنال به نویز می باشد. 
زمانیکه سیگنا ضعیف باشد ، باعث میشود نسبت سیگنال به نویز هم پایین بیاید که این عمل توسط پیش تقویت کننده ها انجام می شود .

کاربرد پیش تقویت کننده ها (PreAmp) :

به صورت کلی در هر جایی که می خواهند سیگنال های خیلی ضعیف را تقویت کنند ، ابتدا از مدار پیش تقویت کننده استفاده می کنند مانند : 
1- تقویت سیگنال میکروفن ها خازنی ، دینامیکی و …
2- خروجی سنسورهای آنالوگ که خیلی ضعیف هستن 
3- تو تمامی سیستم های صوتی ضبط و پخش صوتی 
4- گیرنده های آنتن ها انالوگ 
5- مدار داخلی هارد دیسک 

 

[elementor-template id="17857"]

معرفی چند تا مدار پیش تقویت کننده کاربردی (PreAmplifier)

مدار پیش تقویت کننده ترانزیستوری

مدار پری امپلی فایر ترانزیستوری :

مدار های پیش تقویت کننده ترانزیستوری زیادی وجود دارد که بسته به نوع کاربرد (مپدانس ورودی و خروجی و….) متفاوت هستن اما یکی از بهترین و کم هزینه ترین مدارات پری آمپلی این مدار هست . 
در این مدار مقاومت R1  تغذیه میکروفن خازنی را تامین میکند و خاز c1  که به خازن کوپلاژ معروف هست سطح ولتاژ dc  را به سمت بیس ترانزیستور قطع می کند . مقاومت R2  ولتاژ بایاس بیس  ترانزیستور را تامین می کند و مقاومت R3 برای تامین بایاس کلکتور استفاده می شود . خازن c2   به عنوان کوپلاژ استفاده می شود و اجاز عبور ولتاژ dc  به سمت طبق بعدی تقویت کننده را نمی دهد . پتانسیومتر خروجی  برای کنترل سطح سیگنال خروجی و یا به عبارتی ورودی طبقه بعد در صورت وجود استفاده می شود . 
در ادامه لینک دانلود فایل شبیه سازی این تقویت کننده در نرم افزار پروتئوس را برای دانلود قرار می دهیم .

نکات مهم شبیه سازی

چنانچه بخواهید این مدار عملی ببندید حداقل نیاز به یک بردبرد تعدادی سیم جامپر بردبردی نیاز دارین .
** نکته شبیه سازی : در صورتی که بخواهین با نرم افزار پروتئوس این مدار را شبیه سازی کنید ، میکروفن خازنی در کتابخانه های پروتئوس نیست و باید اضافه شود ، پایین این پست از طریق لینک می تونید وارد آموزش اضافه کردن کتابخانه به پروتئوس بشین . 
نکته شبیه سازی : زمان اجرا شبیه سازی برای اینکه پاسخ خروجی را بهتر مشاهده کنید تنظیمات اسکوپ را در نرم افزار تغغیر بدهید به این صورت که ولتاژ کنال یک را روی ضریب یک یا دو تنظیم کنید  و تنظیمات فرکانس (Time Div) را روی 5 یا 10 تنظیم کنید. 
همچنین برای دانلود کتابخانه میکروفن خازنی و نکات استفاده از این کتابخانه به بخش کتابخانه های پروتئوس در محصولات دانلودی فروشگاه (کتابخانه رایگان می باشد) مراجعه کیند . 

برای دانلود فایل شبیه سازی مدار پیش تقویت کننده ترانزیستوری  اینجا کلیک کنید .

پسورد فایل ها aliaelectronic.ir  میباشد.

قطعات مورد نیاز پیش تقویت کننده ترانزیستوری :

باتری 9 ولت یک عدد  (میشه از تغذیه ازمایشگاهی برای تست استفاده کرد. )
میکروفن خازنی یک عدد 
مقاومت 22 کیلو اهم یک چهارم وات    یک عدد 
مقاومت 10 کیلو اهم یک چهارم وات  دو عدد 
ترانزیستور bc547  یک عدد 
خازن 100 نانو فاراد پلی استر  دو عدد 
پتانسیومتر یک کیلو اهم یک عدد 
 
  
[elementor-template id="20416"]

مدار پیش تقویت کننده با ای سی lm386:

اصولا از تمامی تقویت کننده در ناحیه پیش تقویت کننده میشه استفاده کرد اما اگر هزینه زیاد براتون مهم نیست به جای مدار ترانزیستوری بالا  میشه از آی سی lm386  استفاده کرده فقط این نکته را در نظر داشته باشین چون سیگنال ضعیف هست و تقویت کنند در حالت بالاترین گین تنظیم شده است برای شنیدن صدا از speaker  نهایت دقت را داشته باشید (صدا خیلی ضعیف پخش میشه ).
همانطور که در تصویر مشخص هست از یک باتری 9 ولت برای تغذیه استفاده کرده ایم . 
میکروفن خازنی به عنوان سیگنال ورودی و مقاومت R1  برای بایاس میکروفن خازنی استفاده می شود (دقیقا مانند مدار بالا ) در واقع با مقاومت تغییرات ظرفیت خازن را به ولتاژ تبدیل می کنیم . خازن c1  به عنوان خازن کوپلاژ استفاده میشه ، از پتانسیومتر به عنوان تقسیم کننده ولتاژ و کنترل سطح سیگنال ورودی استفاده میشه ، خازن c2  گین تقویت کننده را تنظیم می کنند (10uf برای بالاترین گین هست )، خازن c3 به عنوان خازن bypass استفاده میشه  و خازن c4  و مقاومت r2 فیلتر rc  خروجی هستن (حذف فرکانس های خارج از محدود شنوایی ) و خازن c5  کوپلاژ می باشد.

برای دانلود فایل شبیه سازی مدار پیش تقویت کننده با ای سی lm386  اینجا کلیک کنید .

پسورد فایل ها aliaelectronic.ir  میباشد.
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *