آموزش الکترونیک پایه, چرا آلیا را انتخاب کنیم

لامپ های LED ، DOB ، COB

led-dob-cob

LED چیست ؟ (نحوه کار کلیه LED ها )

کلمه LED مخفف Light Emitting Diode که به معنای دیودهای ساطع کننده نور می باشد.  ال ای دی ها انرژی الکتریکی را به انرژی نورانی تبدیل می کنند. بخش اصلی آن چیپ عملگر نیمه هادی است. که شبیه به دیودهای معمولی در آنها جریان الکتریکی از قسمت P به قسمت N شارش می کند. وقتی یک فوتون از سطح انرژی بالاتر به سطح انرژی پایین تر برود، انرژی از آن خارج می شود. این قانون دیودهای نوری است. رنگ های مختلف از ال ای دی ها وجود دارند، طول موج رنگ نور بر اساس نوع ماده به کار رفته در نیمه هادی P-N به وجود می آید.

تعاریف اولیه لامپ های روشنایی:

لامپ های LED : آن گروه از لامپ هایی که برای روشنایی از دیود های نوری LED استفاده می کنند به لامپ LED مشهورند.
لامپ های COB : در واقع COB مخفف “Chips on Board”(چراغ سی او بی) یا چیپ های روی برد ، تکنولوژی جدیدی از چیدمان چیپ های LED (تراشه های ال ای دی) بر روی صفحه یا همان برد بر روی پایه ای فلزی می باشد. در این روش بر خلاف بردهایی با فناوری گذشته و استاندارد مانند LED SMD ها اتصالات تراشه ها به شدت فشرده و کوچک شده اند. به این صورت چیپ های COB مانند یک پنل LED یک تکه، به صورت یکنواخت روشن می شوند.
لامپ های DOB : معمولا LEDها برای روشن شدن نیازمند منبع تغذیه‌ای با جریان ثابت هستند. درایور روی صفحه یا همان DOB به معنی حذف منبع تغذیه یا منبع نور از LED است. هرچند این به معنی حذف کامل درایور یا منبع نوری از LED  نیست. بلکه در چراغ ال ای دی DOB تنها درایور خارجی حذف شده و در واقع درایو روی همان بردی که LEDها قرار دارد، به صورت کاملا فشرده تعبیه می‌شود. در LEDهای Driver on Board بسیاری از قطعات مهم که به حذف نویز و طول عمر مدار کمک می‌کنند، حذف می‌شود. چراغ های ال ای DOB مشخصات الکتریکی قابل قبولی دارند و حذف درایو خارجی اختلالی در عملکرد آن‌ ایجاد نمی‌کند.

مزایا و معایب لامپ های ال ای دی (LED) :

همانطور که می دانید ال ای دی (LED) ها به عنوان یک محصول فناوری جدید دارای بازده نوری خوب و طول عمر فوق العاده ای هستند.مشکل اصلی لامپ های ال ای دی این است که در سایز کوچکی نور فوق العاده زیادی از خود منتشر می کنند و این باعث می شود که نور این منابع نوری به نسبت منابع نوری گذشته همچون لامپ های فلورسنت دارای درخشندگی بیشتری باشند که این خود باعث آزار بصری مخاطب می گردد.یک راه حل برای این مورد قرار دادن یک پوشش پخش کننده نور است ، ولی این پوشش باعث هدردهی نور می شود. چراغ های COB این مشکلات را ندارند ، به این صورت که دیگر خود منبع نور در مساحت بیشتری نور تولید می کند و این باعث خیرگی کمتری نسبت به منابع ال ای دی دیگر می شود.در عین حال نیازی به پوشش خارجی نیز ندارد و این باعث جلوگیری از هدرهی نور می شود.در چراغ ال ای دی DOB تنها درایور خارجی حذف شده و در واقع درایو روی همان بردی که LEDها قرار دارد، به صورت کاملا فشرده تعبیه می‌شود. در LEDهای Driver on Board بسیاری از قطعات مهم که به حذف نویز و طول عمر مدار کمک می‌کنند، حذف می‌شود. چراغ های ال ای DOB مشخصات الکتریکی قابل قبولی دارند و حذف درایو خارجی اختلالی در عملکرد آن‌ ایجاد نمی‌کند.این نوع چراغ‌ها به دلیل کم بودن تعداد قطعات و نداشتن سلف، ترانسفورمر، خازن الکترولیتی (جهت کاهش فیلیکر نیاز به این خازن‌ها داریم)، در صورت در نظر گرفتن ملاحظات دمایی عمر طولانی خواهند داشت. در مورد ملاحظات دمایی باید گفت که در چراغ‌هایی که درایور سوئیچینگ دارند، به دلیل این که درایور و LED ها از هم جدا هستند تلفات دمایی درایور و LED جدا از هم است ولی در DOBها LED و قطعات مدار DOB بروی یک برد قرار گرفته که این خود نیاز به هیت سینک قوی تری نسبت به چراغ‌های سنتی را ایجاب می کند. در نهایت به این نکته نیز باید توجه داشت که در چراغ های DOB به علت اینکه ولتاژ کاری مجموعه LED ها بالاست و درایور نیز مستقیما بر روی برد LED نصب شده ملاحظات ایمنی از جمله خطر برق گرفتگی می بایست در نظر گرفته شود تا از برخورد اتفاقی بدن به قسمت های دارای برق جلوگیری شود.
ویژگی ها ال ای دی های COB و SMD:
 در حال حاضر، چراغ های ال ای دی COB و SMD دو تا از محبوب ترین چراغ های موجود در بازار هستند. این چراغ ها در حدی محبوب هستند که افراد بسیار زیادی توانایی تشخیص تفاوت آن ها از یکدیگر را ندارند و در بیشتر مواقع به صورت تصادفی یکی از آن ها را انتخاب می کنند با این حال، این دو تکنولوژی روشنایی بسیار متفاوت از هم هستند و درک کردن این تفاوت ها، به شما در انتخاب چراغ مناسبتان کمک خواهد کرد.
تفاوت این دو تکنولوژی :
  • تفاوت ظاهری:

    • تفاوت اصلی و یا آشکار این دو چراغ شکل فیزیکی آن هاست. چراغ های SMD از نظر فیزیکی بزرگتر و دارای مساحت PCB (Printed Circuit Board) پهن تری نسبت به چراغ های COB هستند.
    • شاید این موضوع به نظر یک مسئله طراحی ساده باشد، ولی باعث ویژگی های زیادی می شود و یکی از تفاوت های کلیدی این دو چراغ است.
  • تفاوت فنی و ساختاری:

    • در عمل هر دو چراغ حرارت زیادی تولید می کنند که به دلیل مکانیسم یا تکنولوژی تعبیه شده پشت آن است. اگر این حرارت به طور مناسبی پراکنده نشود، به طور قابل ملاحظه ای عمر چراغ کاهش می یابد.
    • در پشت این چراغ ها از heat sink استفاده می شود که باعث خنک شدن آن می شود و یکی از عوامل اختلاف برند های مختلف همین مورد است.
    • چراغ های SMD با داشتن ویژگی بزرگتر و پهن تر بودن، گرمای بیشتری را به اطراف پراکنده می کنند که به معنی داشتن طول عمر بیشتر است.
  • تفاوت در نور:

    • تفاوت دیگر، از کیفیت نوری که این دو چراغ تولید می کنند نشات می گیرد با اینکه هر دو چراغ کیفیت درجه یکی از نور را تولید می کنند، نور تولید شده کاملا متفاوت می باشد.
    • احتمالا این تفاوت با چشم کسی که آموزش دیده نیست، قابل تشخیص نمی باشد. چراغ های COB از سبک یکپارچه ای استفاده می کنند، به این معنی که مساحتی به عنوان منبع نور طراحی شده است (برعکس SMD که مجموع منابع نور نقطه ای در کنار هم است) و در نتیجه پرتاب نور بیشتری وجود دارد.

ساختار کلی لامپهای LED :

حباب لامپ :

جهت محافظت از ال ای دی و یکنواخت سازی نور استفاده می گردد.


برد آلومینیومی LED :

شامل آرایه های سری موازی یا موازی سری دیودهای نورانی به همراه سیم کشی ها به شکل مدار چاپی است. جنس این برد جهت انتقال بهتر گرما از آلومینیوم می باشد.


پیچ ها :

جهت اتصال برد به خنک کننده با هدف دفع حرارت استفاده می شود.


خنک کننده :

برای خنک سازی نیمه هادی  استفاده می شود تا دمای آن بیش از حد بالا نرفته و باعث کاهش عمر لامپ نشود.

سرامیک :

کاربرد آن به دلیل استحکام و تحمل حرارت بالا می باشد. همچنین وظیفه اتصال نیمه پایین لامپ به سرپیچ را داراست و در دفع گرمای تولیدی توسط درایور لامپ نیز موثر است.


سرپیچ و اتصال به پاتروم :

به منظور پیچ شدن لامپ در پاتروم و رساندن الکتریسیته به درایور است که استاندارد های مختلفی از آن وجود دارد.


درایور:

مهم ترین قسمت هر لامپ درایور آن است. درایور نوعی منبع تغذیه کاهنده به شمار می آید که جریان برق شهری متاوب AC  را پس از تبدیل کردن به جریان مستقیم DC با توجه به آرایش LED های لامپ کاسته و بسته به مدل LED آن را طوری تنظیم می کند که بیشترین بازده و نور را در خروجی فراهم آورد. درایور ارتباط مستقیمی با کارایی و عمر لامپ دارد و هرچه درایور دقیق تر و با کیفیت تر طراحی شده باشد، عمر مفید لامپ نیز بیشتر خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *