متن سربرگ خود را وارد کنید
اهداف پروژه ال ای دی آبشاری یا running :
از انجایی که آموزش های ما در آلیا الکترونیک بر مبنا پروژه محور (آموزش پروژه محور چیست را اینجا مطالعه کنید ) می باشد در ابتدا پروژه هدف ها و در نهایت دست آورد ما ا پروژه ال ای دی آبشاری یا running را مشخص می کنیم .
1- آشنایی با کاربردهای آی سی ne555
2- آشنایی با کارایی آی سی 74hc595
3- طراحی و ساخت مدار نوسان ساز با ای سی Ne555
4- طراحی و ساخت مدار شیفت رجیستر با ای سی 74hc595
5- طراحی و ساخت سیستم الکترونیکی (ترکیب چند تا مدار الکترونیکی )
6- تمرین شبیه سازی و کار با نرم افزار پروتئوس
7- تمرین و انجام پروژه عملی در نرم افزار Altium
9- تمرین مونتاژ و تست برد الکترونیکی طراحی شده
فیلم آموزشی طراحی مدار فلاشر آبشاری یا running
پیش نیاز های طراحی مدار فلاشر آبشاری یا running
یکی از جذاب ترین قسمت های مدارات الکترونیکی ترکیب مدارهای مختلف و در اصطلاح طراحی سیستم های الکترونیکی هست خب در این پروژه قصد داریم با ترکیب مدارهای الکترونیکی شیفت رجیستر با ای سی 74hc595 و
و مدار فرکانس ساز با ای سی 555 چند تا مدار روان در مدهای حلقه چرخشی ، ابشاری و …. طراحی کنیم
خب قبل از هر چیز اگر با ای سی 74hc959 آشنایی ندارید این مقاله را حتما مطالعه کنید .
و همچنین اگر با مدار نوسان ساز با آی سی ها 555 آشنایی ندارین این مقاله مطالعه کنید .
**نکته اگر با مدارات ذکر شده در بالا آشنایی ندارید حتما ابتدا دوتا مقاله بالا را مطالعه کنید . **
سیستم الکترونیکی ال ای دی runing (از ترکیب چند مدار الکترونیکی درست می شود . )
الگوریتم کاری مدار فلاشر آبشاری یا running
بعد از اینکه با مدار نوسان ساز با ای سی 555 و مدار شیفت رجیستر با ای سی 74hc595 آشنا شدیم میریم تا با ترکیب این مدار ها بعلاوه یک مدار من اسمش میزارم معکوس کننده پین دیتا آی سی 74hc595 مدار مورد نظرمون را طراحی کنیم .
همانطور که با کاربرد ای سی 74hc595 آشنا شدین با استفاده از این ای سی و کنترل پین های دیتا و کلاک می توانید خروجی ای سی را کنترل کنید در اینجا ما خروجی ای سی را به ال ای دی های مورد نظرمون وصل می کنیم و با استفاده از مدار نو سان ساز با ای سی 555 مدار را به صورت اتوماتیک اجرا میکنیم ، خب تا اینجا ما عملا از دوتا مدار استفاده شده در پروژه های قبلی استفاده کرده ایم ، پین دیتا 74hc595 را با یک مقاومت پول آپ کردیم ، و پین های کلاکشیفت و پین کلاک نمایش را به هم وصل کردیم و به خروجی مدار نوسان ساز 555 وصل کردیم .
با این مدار به ازای اولین پالس نوسان ساز چون پین دیتا با مقاومت پول اپ در واقع به یک منطقی یا 5 ولت وصل شده است . اولین خروجی مدار مون که به الی دی وصل شدن یک یا high می شود در واقع ال ای دی روشن می شود . و به ازای پالس های بعدی خروجی قبلی یک پله شیفت پیدا می کنید و بر اساس اینکه پین دیتا دائما یک هست یک خروجی دیگه فعال می شود .
از این خاصیت ما استفاده کردیم تا مدار ال ای دی آبشاری را طراحی کنیم اما یک مشکل وجود دارد و این هست که این پروسه فقط یک بار اجار می شود چرا ؟
چون عمل ما کنترلی رو پین دیتا نداریم و دائما این پین یک هست .
برای درک بیشتر موضوع مدار پایین به همراه ویدیو خروجی کار را مشاهده کنید.
خب همانطور که در گیف بالا مشاهده می کنید خروجی ها یک بار روشن می شوند و در همین حالت باقی می مانند (البته چون فایل با فرمت گیف هست بعد از دو ثانیه ریست می شود.)
برای رفع این مشکل یکم باید از خلاقیت در علم الکترونیک استفاده کنیم خب ما برای حل این موضوع از یک ترانزیستور منفی استفاده م یکنیم مه بیس این ترانزیستور به خروجی q7 ای سی 74hc595 وصل می شود ، امیتر این ترانزیستور را به زمین وصل می کنیم و کلکتور را به پین دیتا 74hc595 تا زمانی که خروجی Q7 صفر باشد ترانزیستور خاموش هست ، پس دیتا چون با مقاومت پول اپ شده یک می شود ، به محض اینکه خروجی Q7 یک شود ترانزیستور روشن می شود و باعث می شود پین دیتا صفر شود به این صورت خروجی ها به ترتیب شروع به خاموش شدن می کنند به محض اینکه مجدد Q7 خاموش شود چرخه تکرار می شود .
** نکته ما در اینجا چون هفت عدد خروجی لازم داشتیم ترانزیستور را از خروجی Q7 گرفتیم در صورتی که تعداد خروجی ها بیشتر یا کمتر بود از اخرین خروجی برای تحریک ترانزیستور می توانید استفاده کنید .**
در مرحله بعد و تکمیل پروژه باید این قسمت مدار را با دوقسمت قبلب که توضیح دادیم یعنی مدار نوسانس ساز با آی سی ne555 و مدار شیفت رجیستر با ای سی 74hc595 ترکیب کرده تا مدار افکت آبشاری برای ال ای دی تکمیل بشه.
در ادامه تصویر شماتیک به همراه گیف نمایش خروجی مدار را می توانید مشاهده کنید .
مدار ال ای دی آبشاری با ترانزیستور ریست :
بلوک دیاگرام مدار فلاشر آبشاری یا running :
تا اینجای کار با نحوه کارکرد این مدار آشنا شدیم با کمی خلاقیت میتوانیم مدار ها و ال ای دی های مختلفی را در شکل های مختلف به صورت حلقه ، آبشاری ، چرخشی و … راه اندازی کنیم . قبل از ینکه بریم سراغ طراحی مدار مثلث خطر یا هشدار برای تکمیل شدن مبحث فنی بلوک دیاکرام عملکرد مدار runing را در زیر آوردم.
در اینجا نظور از ریست شیفت ریجیستر همان ترانزیستور کنترل پین دیتا آی سی 74hc595 هست .
مدار فلاشر running یا مثلث هشدار :
این مدار به جز خروجی ال ای دی ها دقیقا مشابه مدار کنترل ال ای دی به صورت آبشاری میباشد فقط در قسمت خروجی به جای هشت عدد ال ای دی از 24 ال ای دی استفاده شده که به صورت سه تا سه تا بهم موازی شدن و هر سه تا ال ای دی با یک خروجی از آی سی 74hc595 کار می کند . اگر در چینش ال ای دی ها دقت کنید یک مثلث روان خواهید داشت . در ادامه می توانید شماتیک و گیف این مدار را مشاهده کنید.
به خانواده آلیا در اینستاگرام بپیوندید
مونتاژ و تست برد ال ی دی آبشاری و running :
بعد از انجام کار های شبیه سازی با نرم افزار پروتئوس و مطمئن شدن از صحت عملکرد مدار برای طراحی برد و چاپ بردها ابتدا باید شماتیک های طراحی شده را به محیط نرم افزار التیوم منتقل کنیم (روش کپی یا انتقال مستقیمی وجود ندارد مجدد شماتیک ها را در نرم افزار التیوم می کشیم )
و سپس مراحل طراحی pcb شروع شده و در نهایت فایل طراحی شده بعد از چاپ و مونتاژ آماده تست می شود . که انجام تمامی این مراحل موجب خروجی های زیر می شود .
خب طبق تمامی پروژه های قبلی کلیه اطلاعات این پروژه در انتها قابل دانلود میباشد.
تقویت خروجی های آی سی 74hc595 :
تا اینجا ما خروجی رو مستقیم به ال ای دی وصل کردیم آما اگر نیاز به جریان بیشتر یا ولتاژ بالاتر داشتیم چی ؟
خب برای اینکار به راحتی می توانید با استفاده از ترانزیستور و یا ماسفت خروجی ای سی 74hc595 را افزایش یا تقویت کنید .
چنانچه نیاز آموزش داشتین مقاله نحوه تقویت خروجی میکرو کنترلرها را رو مطالعه کنید. (چون خروجی ای سی 74hc595 پنج ولت هست مشابه میکرو کنترلر ها می باشد. )
خرید قطعات الکترونیکی پروژه ال ای دی آبشاری و running :
چناچه در پروژه تغییراتی ایجاد کرده اید می توانید از فروشگاه آلیا الکترونیک قطعات الکترونیکی مورد نیاز تون رو تهیه کنید.
چنانچه در پروژه تغییراتی ایجاد نکرده اید می توانید از لینک های زیر خرید قطعات الکترونیکی هر پروژه را به صورت کامل (پک کامل قطعات مورد نیاز پروژه ) را تهیه کنید .
** پک قطعات بدون pcb می باشد فقط قطعات الکترونیکی مورد نیاز پروژه میباشد. **
دانلود اطلاعات پروژه ال ای دی آبشاری و running :
به خانواده آلیا در اینستاگرام بپیوندید
محتویات فایل دانلودی :
1- فایل شبیه سازی مدار ال ای دی آبشاری با پروتئوس
2- فایل شبیه سازی مدار ال ای دی runing با پروتئوس
3- فایل شماتیک و pcb طراحی شده مدار ال ای دی آبشاری با نرم افزار التیوم
4- فایل شماتیک و pcb طراحی شده مدار ال ای دی مثلث runing با نرم افزار التیوم
5- عکس نقشه و شماتیک مدار ها
6- عکس بردهای مونتاژ و تست شده
**پسورد فایل : aliaco.ir**
سلام ببخشید چرا فیلم و عکس ها بالا نمی آید لطفا این مساله را بررسی کنید
سلام وقت بخیر عکس ها درست شد فیلم آموزشی داخل پیج اینستاگرام هست به زودی به سایت منتقل میشه