دستگاه تقویت صوت که اصطلاحا آن را به زبان انگلیسی آمپلی فایر Amplifier مینامند، یک ابزار متشکل از قطعات الکترونیکی است که میتواند صدا را دریافت و تقویت کرده و به صورت شفاف و قویتر به کاربر ارائه دهد. این دسته از لوازم الکترونیکی دارای تنوع بسیار بالایی هستند و متشکل از شاخهها و زیرشاخههای گوناگونی می باشند.
انواع آمپلی فایر ها :
نوع تغذیه :
1) AC 2) DC
کلاس کاری:
1) کلاس A 2) کلاس B 3) کلاس AB 4) کلاس D
تعداد کانال خروجی :
1) یک کانال 2) دو کانال 3) 3 کانال 4) چهار کانال 5) خروجی ساب ووفر جداگانه
توان :
1) اولترا میکرو 2) میکرو 3) سیگنال ضعیف 4) قدرت
نوع سیگنال :
1) آنالوگ 2) دیجیتال
انواع آمپلی فایر از نظر توان :
اولترا میکرو:
این گروه از تقویت صوت ها را Amp Ultra Micro می نامند و کارایی آن ها این است که بتوانند سیگنال های صدای بسیار بسیار ضعیف را تقویت کند. این صداها در حد چند نانو ولت می توانند باشند.
میکرو:
این گروه نیز گروه ویژه ی تقویت سیگنال های بسیار ضعیف است و Amp Micro نامیده می شوند. این سیگنال ها می تواند در اندازه ی چند میکرو ولت باشند.
3)آمپ سیگنال ضعیف:
این گروه جهت سیگنال های بزرگتر از میکرو ولت و کوچکتر از سیگنال های ضعیف کاربرد دارند و می توانند شامل چند میلی ولت باشند.
4) Amp قدرت:
از این گروه برای تقویت سیگنال های میانه ( متوسط ) استفاده می شود که می تواند شامل چند ولت یا شاید کمی کمتر نیز باشد.
توانایی تقویت صوتی سیگنال های بالاتر از میزان میانه را دارند و گاه به کوچکی چند ولت نیز می توانند برسند.
انواع کلاس های کاری امپلی فایر ها ، مزایا و معایب آن ها :
هر آمپلی فایر دارای یک سری مشخصات و مولفه می باشد. بطور مثال توان خروجی، ورودی ها ، خروجی ها… .یکی از این مشخصات کلاس کاری آمپلی فایر می باشد. کلاس کاری آمپلی فایر را با حروف انگلیسی نمایش می دهند. این کلاس ها شامل موارد A/B /C/D/E/F/G/H می شوند.آمپلی فایر ها را بر اساس نوع طراحی مدار و عملکرد بر چند نوع تقسیم بندی می کنند که این دسته بندی ها را کلاس کاری می نامند.گاهی طراحی یک آمپلی فایر از ترکیب دو کلاس کاری صورت گیرد. بطور مثال کلاس A/B
آمپلی فایر کلاس A :
ترانزیستور های خروجی آمپلی فایر کلاس A همیشه در حال تقویت می باشد. این بدان معناست که چه سیگنال وارد شود چه نشود ترانزیستور در حال تقویت می باشد و این باعث ایجاد گرما و مصرف برق بالا می شود.هر ترانزیستور در کلاس A هم دامنه منفی سیگنال و هم دامنه مثبت را تقویت می کند و به حجم کار اضافه و ایجاد گرمای بالایی میکند.آمپلی فایر های کلاس A معمولا 25% بازدهی و 75% تولید گرما میکنند.آمپلی فایر های کلاس A هیچ گاه در خودرو استفاده نمی شوند.
کلاس B :
در آمپلی فایر کلاس B نقطه ضعف کلاس A برطرف شده و تقویت با دو ترانزیستور برای سبک تر شدن کار صورت می گیرد به این صورت که یکی از ترانزیستور ها دامنه منفی شکل موج سیگنال را تقویت می کند و دیگری دامنه مثبت را و سپس این دو در خروجی ترکیب می شوند. هر ترانزیستور در نیمی از زمان روشن و در نیمی دیگر خاموش است.اینگونه هر ترانزیستور زمانی را برای خنک شدن در اختیار خواهد داشت.آمپلی فایر کلاس B بسیار مؤثرتر از آمپرهای کلاس A است، این بازدهی حدودا 50٪ می باشد.اما استفاده از دو ترانزیستور که مدام روشن و خاموش خواهند شد باعث ایجاد اعوجاج در سیگنال خروجی خواهد شد. این اعوجاج خروجی به هیچ وجه مناسب یک سیگنال صوتی نخواهد بود.
کلاس A/B :
این کلاس ترکیبی از کلاس A و B می باشد به این گونه که دیگر مشکلات گرمای تولید شده در کلاس A را نداشته و همانند کلاس B روشن و خاموش شدن ناگهانی دو ترانزیستور در این کلاس وجود نداشته و اعواج بشدت کاهش یافته است.نتیجه این طراحی این است که تقویت کننده کلاس AB دارای راندمان بسیار بالاتری نسبت به آمپلی فایرهای کلاس A تا حدود 60٪ و اعوجاج بسیار کمتری نسبت به آمپلی فایرهای کلاس B است.اکثر تقویت کننده های استریو کلاس AB هستند.تا همین اواخر ، استفاده از یک آمپلی فایر AB تنها انتخاب عملی برای دستیابی به یک سیگنال صوت تقویت شده تمام عیار بود ،اما اکنون آمپلی فایرهای کلاس D ساخته می شوند که خیلی دقیق هستند.
آمپلی فایرهای کلاس D جزو پادشاه کلاس های آمپلی فایر از لحاظ راندمان قرار میگیرند.عملکرد این آمپلی فایر را در ساده ترین حالت میتوان گفت قبل از پردازش سیگنال ورودی ، سیگنال آنالوگ با استفاده از تکنیک های مختلف مدولاسیون به یک پالس تبدیل می شود و سپس به سیستم تقویت کننده اعمال می شود.از آنجا که مدت زمان پالس با سیگنال آنالوگ مرتبط است ، دوباره با استفاده از فیلتر پایین گذر در خروجی بازسازی می شود. و یا به عبارت دیگر آمپلی فایر کلاس D با روشی منحصر به فرد کار می کند.مدار پردازنده، پالسهای فرکانس بالا(اغلب بیش از 100K هرتز) با جریان DC ایجاد می کند.عرض هر پالس توسط سیگنال ورودی اصلاح می شود.به این اصطلاح “تعدیل عرض پالس” یا PWM گفته می شود.این پالس های DC از طریق ترانزیستورهای خروجی تقویت شده اجرا می شوند و خروجی پرقدرت را ایجاد می کنند.
برای مشاهده دسته محصولات آمپلی فایر یا ماژول های صوتی آلیا الکترونیک اینجا کلیک کنید.